In viata, este vorba despre moarte

moarte

Ne defineste in viata, felul in care ne raportam la moarte. Da! In viata, ceea ce ne aduce la unison este moartea. Cel mai important moment al vietii este moartea. Ne nastem ca sa ne pregatim a muri. Si murim pentru a invia!

Toata straduinta omului modern de la nastere pana la moarte este despre cum sa traiasca mai bine, mai fericit, mai implinit. Ne crestem copiii invatandu-i si educandu-i despre cum sa traiasca si nu despre cum sa moara. Moartea devine un subiect tabu,  macabru si o ocolim in toate aparitiile ei care ne par bizare. Moartea, aceasta zeita  intunecata si rece ne sta alaturi toata viata. Se ascunde in fricile noastre, in grija zilei de maine, in neincredere si deznadejde dar nu stim ca tot ea sta in spatele iubirilor marete, a bucuriile nestinse si a dorurilor de idealuri. Ne bucuram de viata atunci cand omoram moartea. Si avem idealuri din frica de a nu muri.  De aceea cautam frenetic bucuria vietii, fericirea, implinirea. Dar moartea, nu moare! Ea doar invie!  Moartea ne impinge catre viata!

Cat de multe suntem dispusi sa facem pentru viata? Cati bani cheltuim pentru a trai bine? Cat de mult muncim pentru a trai cat mai in confort si bine? Cate terapii si medicamente  folosim pentru a intretine viata si starea de bine? In final, cat de mult „murim” pentru a intretine viata? Caci murim atunci cand sacrificam tot timpul pentru bani, murim atunci cand ne „omoram” timpul cu banalitati si obisnuinte, murim pentru dependentele noastre zilnice si murim pentru a ne asigura prin toate metodele si caile ca nu vom muri curand…

Murim la tot pasul doar ca nu stim…Cautam viata si defapt murim clipa de clipa. Cautam fericirea si bucuria vietii si cand le dobandim, murim.Viata, atunci cand e atinsa, moare. Asa cum culegand o floare, o omori asa si viata odata culeasa, moare.

Ce ar fi daca am culege moartea? Daca am invata sa murim si nu sa traim? Ce ar fi oare? Oricum ne omoram la tot pasul doar ca nu stim. Nu suntem constienti ca moartea merge brat la brat cu noi. Ce ar fi daca am privi-o in ochi pentru prima oara? Daca am sta o clipa din avantul nostru catre viata si am privi-o fata catre fata? Ce-ar spune moartea atunci? Oare am deconspira-o?

Invaluita in mantie neagra, ascuzandu-si adancul de necuprins si haul, acel intuneric fara fund care ne absoarbe toata vietuirea de fiecare clipa, acel haos ce sta cuminte si te atrage in el ca un magnet, ei bine, moartea suntem chiar noi. Venim cu aceasta umbra a mortii la nascare. Ne nastem morti fiind doar ca nu stim.Traim doar in visare. Si cand atingem visul, iar morti  devenim. Suntem morti in propria noastra fiintare.

-Unde esti viata? Unde te-ai ascuns? Pe undeva, trebuie sa fii? Tot o sa te caut si o sa te prind…

-Viata, nu are viata in sine. Viata o gasesti  in fiecare moarte pe care o traiesti. Viata sta ascunsa in boala, in durere, in lacrima ce plange pentru un muribund. Viata nu este in tine. Este in cel de langa tine.De vrei sa cauti viata, tu devin-o mort in sine. In viata, este vorba despre moarte. De vrei viata sa gasesti, trebuie sa mori in sine si altuia sa te daruiesti.  Viata ta nu e in tine ci in cel de langa tine. Puntea dintre viata si moarte este daruirea de sine. Viata prin jertfa o gasesti. Nu prin agonisire de bine, fericire, sanatate si  bucurie in sine ci prin lepadare de sine. Orice boala e o lepadare de sine. Ar trebui sa ne bucuram. Caci prin fiecare madular al nostru mort, devenim vii. Cautam sanatatea nestiind ca prin ea vom gasi moartea fiintiala. Dar nu trebuie sa fie asa. Vom fi vesnic vii atunci cand ne vom darui. Asa se nasc oamenii. Prin daruire  de sine. Prin iubire.  Asa si mor oamenii. Unii mor daruindu-se pe ei si devin vesnic vii. Altii mor cautand viata si devin  vesnic morti.

Unul insa este vesnic viu. Cel ce cu moartea pe moarte calcand, viata vesnica a daruit.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s